wtorek, 29 października 2019

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

To jedna z najprostszych i najczęściej pojawiających się w naszym domu surówek. Nie było jej na blogu do tej pory, tylko dlatego, że wydawała mi się powszechnie znana. Ostatnio uświadomiono mi jak bardzo się mylę i... szybko naprawiam swój błąd.
Jest pyszna w wersji podstawowej, ale też łatwo poddaje się wszelkim modyfikacjom. Idealna do szybkiego obiadu, kiedy nie za wiele mamy w lodówce, ale też do takiego "niedzielnego" z teściami ;)




Surówka z czerwonej kapusty z majonezem


Składniki:
(porcja dla 4 osób)
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty (500g)
  • 1 niewielkie jabłko
  • 4 łyżki majonezu (u mnie sojowy KLIK)

    opcjonalnie: 

  • mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • natka pietruszki (posiekana)


Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno (to jedyna czynność do której trzeba się trochę przyłożyć).
Jabłko ścieramy na grubej tarce.
Mieszamy wszystko z majonezem i zostawiamy w lodówce na 30 min żeby surówka się "przegryzła"




* dodaję go wtedy, kiedy będzie pasował do reszty obiadu, lub kiedy w majonezie nie mam czosnku niedźwiedziego ;)





2 komentarze:

  1. To jedna z moich ulubionych surowek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.

    OdpowiedzUsuń