Zupa krem z dyni i fasoli
Składniki:
(6-8 porcji)
(6-8 porcji)
- 1 kubek suchej białej fasoli
- niewielka zwykła dynia (1,2-1,5 kg )
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski)
- 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
- 3/4 łyżeczki mielonego sumaku (można pominąć)
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- odrobina mielonego chili
- sól
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc i gotujemy do miękkości.
Dynię kroimy w ćwiartki, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni aż będzie miękka i przypieczona (ok 40-50 min)
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie (ja smażę ją od razu w dużym garnku z grubym dnem, tym w którym będę gotować zupę).
Pod koniec smażenia dodajemy roztarte w moździerzu kumin i kolendrę, oraz resztę przypraw (poza solą). Smażymy jeszcze chwilę dla uwolnienia aromatu przypraw.
Do cebuli dodajemy upieczona dynię (bez skórki), ugotowaną fasolę, bulion i sól.
Zagotowujemy i miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy wody (dla ewentualnego rozrzedzenia kremu) i soli (do smaku).
ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuń