piątek, 27 września 2019

Makaron z sosem kurkowym

Kurki, to jedne z moich ukochanych grzybów... choć skutecznie zapominam o tej miłości podczas ich oczyszczania ;) Trzeba im to jednak wybaczyć, bo nawet ideały mają swoje wady. W dzisiejszym daniu wszystko (poza wspomnianym czyszczeniem) jest banalnie proste, bo jak wiadomo, makaron to zawsze dobry patent na szybki i sprawny obiad, a sos nerkowcowy też nie wymaga specjalnej filozofii.
Mamy więc idealne danie, które jednocześnie żegna lato i wita jesień.






Makaron z sosem kurkowym

Składniki:
(porcja dla 3 osób)

  • 300g ulubionego krótkiego makaronu (ewentualnie tagliatelle)
  • 400g kurek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (50g)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia np TU)
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina
  • oliwa truflowa (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy.
Kurki oczyszczamy dokładnie i kroimy na większe kawałki.
Na wysokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i dodajemy kurki.
Obsmażamy 2-3 minuty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze kilka minut i dolewamy wino.
Jak wino odparuje zalewamy całość zmiksowanymi na gładko nerkowcami (miksujemy je z woda w której się moczyły i płatkami drożdżowymi)
Dusimy całość  jeszcze chwilę i dodajemy ugotowany makaron, sól (sporo, bo nie dodajemy sera) i świeżo mielony pieprz.
Wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy oliwa truflową.




1 komentarz: