wtorek, 4 czerwca 2019

Tarta z zielonymi szparagami (wegańska)

Kres sezonu szparagowego na horyzoncie, ale ja wciąż nie umiem się nimi nasycić i na samą myśl, że za chwilę koniec, tęsknię. Od  miesiąca nie ma u nas dnia bez jakiejś szparagowej wstawki - grillowane zielone szparagi do śniadania, szparagowa zupa, makaron, risotto czy zwykłe białe szparagi z oliwą... 
Dziś królowała szparagowa tarta. Roślinna "serowo/śmietanowa" masa, nie jest specjalnie pracochłonna w przygotowaniu, a  z powodzeniem zastępuje tradycyjną. W towarzystwie sezonowej sałaty, stanowi pełnowartościowy, (prawie) letni obiad.



Tarta z zielonymi szparagami

Składniki:
(średnicy ok. 30cm  tj. porcja dla 2-4 osób)


  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 kostka tofu (180 g)
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych (niezbędne - dają serowy posmak)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • mały pęczek koperku (można zastąpić świeża bazylią lub pietruszką)
  • oliwa
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st.

Cebulę kroimy w kostkę lub półplasterki i smażymy na oliwie.

Gotowym ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym ziarnem fasoli (unikniemy w ten sposób wybrzuszenia i odkształcenia spodu) ... lub nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy ok. 10-15 min.

Szparami pozbawiamy zdrewniałych końcówek (świeże, przy zginaniu złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy w 1-2cm kawałki (łebki odkładamy do dekoracji).

Nerkowce (razem z wodą w której się moczyły) blendujemy na gładką masę.
Dodajemy pokruszone tofu, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól (ok.1/2 pół łyżeczki - do smaku), kurkumę i pieprz.
Miksujemy na gładko (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody) i mieszamy z pokrojonymi szparagami i podsmażoną czerwoną cebulą i posiekanym koperkiem.

Gotową masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy łebki szparagów i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 w 180 stopniach.

Podajemy z sezonową zieleniną.





2 komentarze:

  1. Brakuje mi Państwa p rzepisów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chcę zapeszać, ale wyglada na to, że bedziemy tu bardziej regularnie ❤

      Usuń