poniedziałek, 30 lipca 2018

Gazpacho

Idealny posiłek na upał, to oczywiście chłodnik. A najlepszy chłodnik dla takiego pomidoromaniaka jak ja, to hiszpański klasyk, czyli gazpacho. Ostatnio przypomniał mi o nim kukbuk, tym artykułem i przepisem KLIK (uwielbiam i polecam cały cykl "na tropie...").
Przepis klasyczny, taki właśnie lubię najbardziej, koniecznie z posypką z podsuszonej bagietki (fajnie kontrastują z aksamitnie gładką zupą) i pokrojonych warzyw, lekko pikantny, wyrazisty i delikatnie sycący.



Gazpacho


Składniki
(porcja dla 4-6 osób)
  • 850-900g pomidorów mailowych (takich najsłodszych i najbardziej mięsistych)
  • 3 ogórki gruntowe (200-250g)
  • 1 duża czerwona papryka (250g)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 3-4 kromek bagietki (można zastąpić podobną ilością pszennego chleba)
  • 50-75 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeże chilli
  • sól

Do podania:

  • dodatkowe 2-kromki bagietki
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz 
  • pomidor
  • ogórek



Przygotowanie
Warzywa kroimy na grubą kostkę (bez obierania papryki, pomidorów i ogórków), a czosnek i chili w plasterki.
Umieszczamy wszystko w większej misce i posypujemy 1 łyżeczką soli.
Mieszamy i odstawiamy na 30-60min.
Warzywa umieszczamy w blenderze, dodajemy porwane 3-4 kromki bagietki (lub miąższ zwykłego pszennego pieczywa), ocet i miksujemy całość na gładko.
Miksujemy ponownie stopniowo dolewamy oliwę.
Doprawiamy w razie potrzeby solą lub jeszcze odrobiną octu winnego.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na (wystarczy  30 min)

Dodatkowe 2 kromki bagietki rozdrabniamy/kruszymy (mogą to być też skórki pieczywa,w momencie kiedy do samej zupy dodajemy tylko miąższ)
Ząbek czosnku miażdżymy dociskając ostrzem noża do deski.
Okruszki i czosnek wsypujemy na patelnię dolewamy odrobinę oliwy i przesmażamy aż do delikatnego zrumienienia posypki. Przed podaniem z posypki wyciągamy czosnek (miał tylko dodać jej delikatnego aromatu).

Zupę przed podaniem posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę warzywami, chlebową posypką, świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą.




4 komentarze: