sobota, 14 lipca 2018

Sałatka z czereśni i bobu z awokado


Moje ukochane odkrycie ostatnich kilku tygodni, inspirowane TYM przepisem, niezawodnej Kwestii Smaku. Sałatka na tyle uzależniająca, że planowane obfotografowanie, cyklicznie mi nie wychodziło bo... szybko nie było czego uwieczniać.
Połączenie może nie z tych oczywistych - Ł za pierwszym razem trochę się boczył, że planuję "popsuć"  czereśnie,  po czym szybko domagał powtórki tego "psucia". Absolutnie cudowna jako dodatek obiadowy, ale i pałaszowana samodzielnie ze świeżą bagietką.
Polecam gorąco, póki nie skończą się na straganach bób i czereśnie.


Sałatka z czereśni i bobu z awokado

Składniki:
(porcja dla 2-4 osób)

  • 250-300g czereśni (takich twardszych)
  • 250-300g bobu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść porwanej sałaty rzymskiej (lub zwykłej)
  • garść porwanej rukoli
  • świeże chilli

sos

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut (młody bób gotuje się krócej, starszy ciut dłużej).
Przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy i wsypujemy do dużej miski.
Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki.
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
Pokrojone ogórki, cebulę i pozbawione pestek czereśnie dorzucamy do miski z bobem.
Dodajemy porwane liście sałaty, rukoli i pokrojone w kostkę awokado.
Składniki sosu mieszamy dokładnie (świetnie w roli shakera sprawdza się mały słoik z nakrętką).  Polewamy sałatkę sosem i dopiero wtedy całość delikatnie mieszamy.
Posypujemy posiekanym drobno chilli.
Podajemy od razu.




2 komentarze:

  1. Ja cię kręcę! Dziś to wszystko jadłam osobno 😂. Już wiem, co trzeba znowu kupić. Tylko jak obrać bób i go przy tym nie zeżreć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto czasem trafić na ciekawy artykuł człowiek dowie się czegoś nowego i nie straci czasu na czytanie bez sensownych tekstów!

    OdpowiedzUsuń