Owsiane pieguski w wersji wegańskiej
Składniki:
(podwójna porcja tj na 2-3 duże blachy ciastek)
- 250g cukru
- 220g oleju kokosowego (rafinowany lub nierafinowany)
- 5 łyżek zwykłego oleju rzepakowego
- 1 duży banan
- 300g mąki pszennej
- 160g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii (ekstrakt lub cukier waniliowy)
- ok 2/3 szklanki rodzynek
- ok 2/3 szklanki orzechów włoskich lub migdałów
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 150-200g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do miksera wrzucamy olej kokosowy, olej rzepakowy, banana, cukier i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wanilię i płatki owsiane i miksujemy jeszcze moment (tylko do połączenia składników).
Dosypujemy do masy posiekane orzechy, rodzynki, posiekaną czekoladę i mieszamy już ręcznie (łyżką).
Zwilżamy dłonie i formujemy z ciasta kulki wielkości większego orzecha włoskiego.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy, pamiętając żeby zostawić 2-3 cm odstępy (ciastka trochę urosną i lekko się rozleją) .
Pieczemy w 170-175 stopniach, aż się ładnie zrumienią (ok 20 min)
Ciastka po upieczeniu są jeszcze miękkie, ale idealnie chrupiące po wystudzeniu.
Do miksera wrzucamy olej kokosowy, olej rzepakowy, banana, cukier i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wanilię i płatki owsiane i miksujemy jeszcze moment (tylko do połączenia składników).
Dosypujemy do masy posiekane orzechy, rodzynki, posiekaną czekoladę i mieszamy już ręcznie (łyżką).
Zwilżamy dłonie i formujemy z ciasta kulki wielkości większego orzecha włoskiego.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy, pamiętając żeby zostawić 2-3 cm odstępy (ciastka trochę urosną i lekko się rozleją) .
Pieczemy w 170-175 stopniach, aż się ładnie zrumienią (ok 20 min)
Ciastka po upieczeniu są jeszcze miękkie, ale idealnie chrupiące po wystudzeniu.
Agu, ominęłaś w przepisie płatki owsiane.
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za uważne czytanie :*
UsuńZrobię na pewno 😁Towar na wagę złota w szkolnych sniadaniowkach 😊
OdpowiedzUsuńNie jestem wege, uwielbiam mięso,ale Twoje przepisy bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni. Postają dania aromatyczne i smaczne inaczej. Bardzo dziękuję,że dzielisz się swoimi pysznymi pomysłowy przepisami.
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglądają bardzo apetycznie i zapewne tak samo smakują. Zastanawiam się jakby zrobić je jeszcze z nutką czekolady, którą zresztą ja bardzo lubię. Jeżeli mam chęć na taki deser to za każdym razem inspirację znajduję w https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i po prostu robię to na co mam ochotę.
OdpowiedzUsuń