Jajka faszerować można na setki sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia i odporność kubków smakowych ;) Te dzisiejsze to sprawdzony, aromatyczny zestaw suszone pomidory + awokado.... jeden z moich ulubionych.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i awokado
Składniki:
- 5-6 jaj (oczywiście "zerówki"...)
- 1 dojrzałe awokado
- 1/3-1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
- mielone chili (albo odrobina harissy)
- sól
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka.
Łódeczki białka odkładamy, a żółtka rozdrabniamy widelcem razem z wydrążonym ze skórki awokado.
Pomidory odsączamy z oliwy, siekamy drobno i dodajemy do żółtek.
Mieszamy (jeśli masa jest bardzo gęsta rozrzedzamy łyżeczką jogurtu), dodajemy odrobinę chili i solimy do smaku.
Nadziewamy farszem białka za pomocą łyżeczki i układamy na półmisku.
Farsz oczywiście możemy też zmiksować na gładko i nadziewać jajka za pomocą rękawa cukierniczego ... ale ja wolę kiedy nie jest taki bardzo jednorodny.
W tamtym roku robiłam tylko z suszonymi pomidorami i smakowały wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńHaha! Super tekst!
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ale jaka byłaby alternatywa dla weganów?
OdpowiedzUsuńTakie jedzenie to ja rozumiem, jajeczka wyglądają pysznie !
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńlubie takie dania
OdpowiedzUsuńSmacznie to wyglada
OdpowiedzUsuńSmaczne, jadłam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na imprezę :)
OdpowiedzUsuńno fajnie napisane
OdpowiedzUsuń