Kurki, to jedne z moich ukochanych grzybów... choć skutecznie zapominam o tej miłości podczas ich oczyszczania ;) Trzeba im to jednak wybaczyć, bo nawet ideały mają swoje wady. W dzisiejszym daniu wszystko (poza wspomnianym czyszczeniem) jest banalnie proste, bo jak wiadomo, makaron to zawsze dobry patent na szybki i sprawny obiad, a sos nerkowcowy też nie wymaga specjalnej filozofii.
Makaron z sosem kurkowym
Składniki:(porcja dla 3 osób)
- 300g ulubionego krótkiego makaronu (ewentualnie tagliatelle)
- 400g kurek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (50g)
- 3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia np TU)
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- garść natki pietruszki
- 1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina
- oliwa truflowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy.
Kurki oczyszczamy dokładnie i kroimy na większe kawałki.
Na wysokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i dodajemy kurki.
Obsmażamy 2-3 minuty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze kilka minut i dolewamy wino.
Jak wino odparuje zalewamy całość zmiksowanymi na gładko nerkowcami (miksujemy je z woda w której się moczyły i płatkami drożdżowymi)
Jak wino odparuje zalewamy całość zmiksowanymi na gładko nerkowcami (miksujemy je z woda w której się moczyły i płatkami drożdżowymi)
Dusimy całość jeszcze chwilę i dodajemy ugotowany makaron, sól (sporo, bo nie dodajemy sera) i świeżo mielony pieprz.
Wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy oliwa truflową.
można z borowikami?
OdpowiedzUsuń