Prostej sałatki ziemniaczano-majonezowej nie znajdziemy na listach fit przepisów i w modnych kulinarnych czasopismach. Mimo tego, raz na jakiś czas, jest nam niezbędna jak tlen. Ziemniaki (koniecznie takie gotowane w łupinach), por, kukurydza i smak jajka ... choć uzyskany bez jego udziału. Pyszny zimowy banał.
Sałatka ziemniaczana z porem i kukurydzą
Składniki:
- 8 niewielkich ziemniaków (ok.700g)
- 1 bardzo duży por (tylko biała i jasnozielony część)
- Puszka kukurydzy
- 3-4 bardzo czubate łyżki majonezu sojowego KLIK
- 1/2-1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (u mnie bez soli), i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (mogą być takie z poprzedniego dnia).
Pora kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z ewentualnych ziaren piasku.
Kroimy pora w jak najcieńsze plasterki, mieszamy z majonezem, kukurydzą i pieprzem.
Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę.
Ziemniaki dodajemy do pokrojonego pora, posypujemy solą kala namak, mieszamy całość i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku pieprzem (lub dodatkowo zwykłą solą).
Najlepsza jest jak się chwilę przegryzie, ale można podawać od razu.
Jak fajnie, że mi przypomniałaś o sałatce ziemniaczanej :)) Dzięki Kochana :)
OdpowiedzUsuńDługo już śledzę ten blog, są tu ciekawe i przydatne informację, polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńna imieniny
OdpowiedzUsuń