Prosta, pyszna białkowa strawa W towarzystwie dobrego razowca stanowić będzie idealne zimowe drugie śniadanie, a podana z kaszą lub makaronem, doskonały dodatek obiadowy. Pomijając wcześniejsze gotowanie fasoli, przygotowanie jej nie jest pracochłonne i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Potrawa idealna na dni kiedy nie chce nam się długo stać przy garnkach.
Fasola z jarmużem w pomidorach
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (np piękny jaś)
- 200g jarmużu
- 1 niewielka cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 800 ml krojonych pomidorów lub pasaty pomidorowej
- 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1-2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (oregano lub cząbru)
- sól
- świeżo mielony pieprz (lub chilli)
- oliwa/olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplasterki lub kostkę i podsmażamy (w większym rondlu lub wysokiej patelni) na odrobinie tłuszczu.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i obrany z grubszych łodyg jarmuż.
Solimy i dusimy jarmuż kilka minut aż zmięknie.
Dodajemy paprykę, czosnek niedźwiedzi, pomidory i ugotowaną fasolę.
Dusimy całość ok.10 min.
Podajemy gorące.
lubię takie dania, niedługo skończy się na nie sezon, kiedy wyjdzie więcej słońca będziemy jadać inne rzeczy - trzeb korzystać
OdpowiedzUsuńJak dla nas to danie idealne!
OdpowiedzUsuńPołączenie fasoli, jarmużu i wędzonej papryki zawsze jest dobrym pomysłem :)