Krem z białych warzyw z czarną soczewicą
Składniki:- 2 większe pory (biała i jasnozielona część)
- kawałek selera (1/4 średniego)
- 1 średnia pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru (można pominąć)
- 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
- sól, świeżo mielony pieprz
- 100-200 ml śmietanki (nerkowcowej/migdałowej) lub roślinnego mleka (np. migdałowe, ryżowe itp)
- oliwa z oliwek lub dobrej jakości olej
- 1/2 szklanki czarnej soczewicy
- oliwa dyniowa, olej lniany (ewentualnie oliwa z oliwek) do podania
Przygotowanie:
Soczewicę wsypujemy do małego garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (w razie potrzeby uzupełniając ilość wody) ok. 20-25 min.
Pory (białe i jasnozielone części) kroimy w półplasterki i wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, razem z odrobiną oliwy.
Podsmażamy pory na małym ogniu i obieramy warzywa.
dodajemy kolejno krojone seler i pietruszkę.
Solimy, przesmażamy chwilę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kozieradkę i kurkumę.
Zalewamy całość wodą, przykrywamy i gotujemy aż do miękkości warzyw.
Miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanki/mleka , doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z odcedzoną soczewicą, polaną oliwą dyniową lub olejem lnianym (ewentualnie oliwą z oliwek)
To taki idealny comfort food na zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
Usuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuń