Wegetarianizm nie jest równoznaczny z dietą pełną wyrzeczeń i życiem na samej sałacie, kaszy jaglanej i tofu. Fast foody zdarzają się i nam, tylko ... chyba jednak w dużo smaczniejszej wersji ;) Bardzo długo z hot dogami, a właściwie ich sednem, czyli z parówkami w wersji wegetariańskiej, było mi baaaardzo nie po drodze. Nigdy nie przepadałam za zwykłymi wędlinami, więc tym bardziej ich podróbki nie przemawiały do mnie zupełnie, ale bawiąc się z dzieciakami w "dni kuchni świata", zbłądziliśmy jakoś w hotdogowe rejony i ... okazało się, że prawie wszystko można przygotować smacznie. Wypracowaliśmy sobie bazę, która poza oczywistościami (parówka, majonez musztarda czy keczup) ma grillowaną cukinię lub bakłażana, podsmażoną cebulę i sezonową zieleninę (o tej porze roku zwykle ogórki kiszone i kiełki. Nie robimy ich często, ale raz na jakiś czas dają nam zaskakująco dużo frajdy :)
Strony
▼
poniedziałek, 30 listopada 2015
niedziela, 29 listopada 2015
Krem z czerwonej soczewicy
Proste i szybkie w przygotowaniu zupy to podstawa, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej takie, które nie wymagają wstępnego przygotowywania bulionów, robią się prawie same. są wysokobiałkowe, sycące, i rozgrzewające. Krem z warzyw i czerwonej soczewicy spełnia wszystkie te zadania i jest zwyczajnie pyszny. Idealny dla początkującego kucharza ... i dla zabieganych.
sobota, 28 listopada 2015
Fasolowe brownie
Boom na fasolowe wypieki, który kilka lat temu mocno stymulował moją (i nie tylko moją) wyobraźnię lekko już przebrzmiał, ale na stałe zostało mi po nim czekoladowe ciasto z fasoli ... Dietetyczne choć nie bezkaloryczne, bezmleczne, a jednak dające sporo mocnoczekoladowej frajdy. Cieszy brakiem konieczności dodawania jakiejkolwiek mąki, tłuszczu czy cukru... Idealny deser dla dietujących, ale też dla dzieciaków - jest kusząco słodkie, a nie bezwartościowe. Prawie raj na ziemi ;)
niedziela, 22 listopada 2015
Majonez z nerkowców
Do mojej kolekcji zamienników majonezu dokładam dziś nerkowcową wersję. Pyszną, delikatnie słodkawą, kremową, o lekko mlecznym posmaku. Taki majonez jest lżejszy niż tradycyjny (sam tłuszcz z orzechów wystarcza), dużo zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Idealnie pasuje do wszelakich ziemniaczanych sałatek i wegetariańskiego fast foodu ... to nasz ulubiony roślinny majonez do wegetariańskich hot dogów.
piątek, 13 listopada 2015
Soczewica z bakłażanem, na sposób marokański
Pamiątki z podróży przywozimy wszyscy... bibeloty, które po wzięciu do ręki przywodzą wspomnienia, fotografie utrwalające poszczególne chwile, ale i olejki, perfumy, przyprawy czy egzotyczne składniki różnych potraw. Pamiątki z tych działających na zmysły są podwójnie cenne, bo dopiero za ich udziałem, zwykłe przedmioty nabierają prawdziwej mocy przenoszenia w czasie... Zmysły mają potężną moc :)
Dzisiaj jedna z moich pamiątek z Maroka (o aromatycznym kremie z fasoli KLIK pisałam przy innej okazji), średnio urodziwa, prosta w przygotowaniu i bardzo charakterystyczna, choć nie zawierająca żadnych trudno dostępnych, czy bardzo wyrafinowanych przypraw...
W oryginale podawana była nam jako tagine, ale spokojnie da się przygotować z użyciem zwykłego rondla. Przyrządzamy ją w chwilach, kiedy chcemy powspominać, odczarować szarą aurę i uwierzyć, że za chwilę znów będzie lato.
W oryginale podawana była nam jako tagine, ale spokojnie da się przygotować z użyciem zwykłego rondla. Przyrządzamy ją w chwilach, kiedy chcemy powspominać, odczarować szarą aurę i uwierzyć, że za chwilę znów będzie lato.